Hyperhidrosis en behandeling tegen overmatig zweten

0

Behandeling tegen overmatig zweten, hyperhidrosis behandeling

Omschrijving van hyperhidrosis ofwel overmatig zweten

Transpireren is een normale lichaamsfunctie waarmee de lichaamstemperatuur wordt gereguleerd. Normaal transpireren mensen alleen bij hogere temperaturen, bij lichamelijke inspanning of als reactie op nervositeit, boosheid, schaamte of angst. Bij hyperhidrosis is er sprake van overmatig zweten en overmatig transpireren in reactie op de normale triggers of het kan spontaan optreden. Door de abnormale hoeveelheid vocht en/of door de geur kan dit een vervelende aandoening zijn en kan het een negatieve invloed hebben op iemands sociale leven. Hyperhidrosis ofwel overmatig zweten of overmatig transpireren komt bij ongeveer 1 op de 100 mensen voor.

Oorzaak overmatig transpireren

Het overmatig transpireren kan over het gehele lichaam optreden maar komt het meeste voor in de oksels (overmatig zweten oksels), het gelaat, de handpalmen en de voetzolen. Wanneer het lokaal voorkomt wordt het primaire hyperhidrosis genoemd. De oorzaak van primaire hyperhidrosis is meestal niet bekend, wel kan het erfelijk zijn. Bij secundaire hyperhidrosis is meestal sprake van overmatige transpiratie over het gehele lichaam. Deze laatste vorm wordt vaak veroorzaakt door een ziekte en wanneer deze ziekte behandeld wordt houdt meestal ook het overmatige transpireren op. Meestal gaat het hierbij om een te snelwerkende schildklier, een infectie of suikerziekte. Ook kan overmatig transpireren optreden als bijwerking van een medicijn.

Verschijnselen van hyperhidrosis en overmatig transpireren

Zoals al eerder gesteld gaat het bij hyperhidrosis om overmatige transpiratie. Men kan last hebben van voortdurende natte kleding rond de oksels of van zwetende handen wat vervelend kan zijn bij het schrijven of schaamte kan geven bij het geven van een hand. Zowel bij overmatige transpiratie van de oksels als van de voeten kan de geur een vervelend fenomeen zijn. Overigens zijn beide soorten zweet in eerste instantie geurloos op het moment van afscheiding. Bacteriën op de huid zetten het zweet na de afscheiding om in aromatische vetzuren waardoor de bekende geur ontstaat.

Diagnose hyperhidrosis en overmatig zweten

Meestal zijn aanvullende testen niet nodig om de diagnose hyperhidrosis of overmatig zweten te stellen. Aanvullend onderzoek kan nodig zijn wanneer er wordt gedacht aan een onderliggende ziekte.

Hyperhidrosis behandelingen

Aluminiumchloride is een middel wat de zweetproductie kan remmen. Deze vloeistof kan lokaal worden aangebracht en heeft een werking van circa 48 uur. Als bijwerking kan lokale irritatie van de huid voorkomen en het kan de kleding beschadigen.
Verder zijn er tabletten die het overmatig transpireren kunnen laten afnemen. Deze zogenoemde anticholinergica remmen via de zenuwen de stimulatie van de zweetklieren. Het grote nadeel van deze medicijnen zijn de bijwerkingen zoals een droge mond, duizeligheid, sufheid en obstipatie.
Bij Iontoforese worden de handen en voeten in water gehouden waarna er langzaam toenemende elektriciteit door het water wordt geleid totdat er een lichte tinteling wordt waargenomen. Deze behandeling duurt 10 tot 20 minuten en moet regelmatig worden herhaald. Tegenwoordig zijn er ook apparaten die thuis kunnen worden gebruikt. Het effect houdt ongeveer 3 dagen aan.

Behandeling overmatig zweten met Botox®

Bij Injectable Klinieken behandelen wij hyperhidrosis en overmatig zweten met behulp van Botox®. Door middel van lokale injecties met Botox® is overmatig transpireren namelijk goed en eenvoudig te behandelen. Het resultaat van de behandeling is zeer effectief, het zweten wordt met circa 95% gereduceerd. Omdat het een lokale behandeling is komt de temperatuurregulatie van het lichaam niet in gevaar. Tijdens de behandeling worden lokaal, bijvoorbeeld in de oksels, meerdere onderhuidse injecties geplaatst. Meestal wordt deze behandeling niet als pijnlijk ervaren en is een verdoving niet nodig. In overleg met uw arts kan echter altijd besloten worden om vooraf te verdoven door middel van een verdovende pleister. Het effect op het overmatig transpireren is na circa twee dagen waarneembaar. De behandeling tegen overmatig zweten met Botox® is een tijdelijke behandeling en de werkingsduur wisselt per persoon maar de gemiddelde werkingsduur is ongeveer 6 maanden. Hierna kan de behandeling tegen overmatig zweten zonder nadelige effecten worden herhaald.

Wanneer alle bovenstaande behandelingen geen of onvoldoende effect hebben gehad kan geprobeerd worden om met een chirurgische ingreep het overmatig transpireren te verhelpen.

Wilt u persoonlijk advies of een behandeling tegen overmatig zweten, boek dan direct een consult met één van onze artsen.

BOEK NU UW CONSULT